Τρίτη, 26 Μαρτίου 2013

Επίκαιρες επισημάνσεις για τις εξετάσεις στα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία

 1. Το Υπουργείο Παιδείας ισχυρίζεται ότι θα διενεργήσει τέτοιου τύπου εξετάσεις/διαγωνισμό για την εισαγωγή στα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία, ώστε να μην απαιτείται από τους μαθητές απομνημόνευση. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι τα θέματα κρίσεως που υπονοούνται δεν απαιτούν επιπλέον διάβασμα, προσπάθεια και ανταγωνισμό από πολύ μικρή ηλικία. Θα είναι, λοιπόν, εξετάσεις ώστε να διασφαλιστούν κάποια minima για  όσους εισάγονται στα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία, ή θα είναι εξετάσεις/διαγωνισμός επιλέκτων, όπως συνέβαινε στα παλιά Πρότυπα Σχολεία; Αν είναι έτσι, ας το δηλώσουν με σαφήνεια και ας ξεκαθαρίσουν τη στόχευση έγκαιρα, όχι ένα μήνα πριν τις εξετάσεις.

 1. Γιατί καθηγητές των Προτύπων Πειραματικών Σχολείων ήδη παρουσιάζουν υποδείγματα θεμάτων αυτών των εξετάσεων; Μέχρι στιγμής, ούτε υπηρεσιακά, ούτε για το ευρύ κοινό έχει ανακοινωθεί επίσημα κάτι. Υπάρχει, λοιπόν, κρυφή ενημέρωση ή οι καθηγητές αυτοσχεδιάζουν;

 1. Είναι δυνατό να διασφαλιστεί το αδιάβλητο των εξετάσεων/διαγωνισμού από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο, όταν την ευθύνη διεξαγωγής τους/του θα έχει μια σχολική μονάδα;

 1. Είναι ακόμα δυνατό οι εξετάσεις/διαγωνισμός για την εισαγωγή στα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία να διεξαχθούν/εί επί ίσοις όροις για όλους τους εξεταζόμενους μαθητές, όταν δεν είναι σίγουρο ότι θα αφορούν/ά την ίδια διδαχθείσα ύλη και  τον ίδιο τρόπο διδασκαλίας σε κάθε σχολείο, -όπως π.χ. επιχειρείται να διασφαλιστεί στις πανελλήνιες εξετάσεις, με τη σχετική εποπτεία και συντονισμό από το Υπουργείο;

 1. Το ζητούμενο για τη σχολική εκπαίδευση στην εποχή μας είναι η αναπαλαίωση των προτύπων του 1936 στην Ελλάδα, 80 σχεδόν χρόνια μετά; Οι εξετάσεις/διαγωνισμός εκεί οδηγούν. Τα περί πειραματικών και καινοτομιών είναι μαϊντανός για αφελείς. Αυτό δείχνουν και τα 2 σχεδόν χρόνια λειτουργίας των Προτύπων Πειραματικών Σχολείων.  Από το 1936 μέχρι τώρα,  όμως, έχουν αλλάξει πολλά στην Ελλάδα και στον κόσμο, τόσο στην εκπαίδευση όσο και στην κοινωνία.

 1. Έχουν αντιληφθεί  οι ιθύνοντες την “άνθιση” ειδικών φροντιστηριακών και ιδιαιτέρων  μαθημάτων για την είσοδο των μαθητών στα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία;

 1. Τα περί πειραματισμών στα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία, οι οποίοι στη συνέχεια θα “μεταλαμπαδευτούν” στα υπόλοιπα σχολεία της χώρας, έχοντας φιλτράρει με εξετάσεις/διαγωνισμό την είσοδο των μαθητών στα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία, προκαλούν το γέλωτα ακόμα και σε ένα πρωτάρη στη στατιστική ή στα παιδαγωγικά.

 1. Ας σημειωθεί ότι στην επταμελή Διοικούσα Επιτροπή των Προτύπων Πειραματικών Σχολείων (ΔΕΠΠΣ) συμμετέχουν 2 δικηγόροι, απόφοιτοι Προτύπων Σχολείων,  οι οποίοι δεν έχουν καμιά επαγγελματική σχέση  με την σχολική εκπαίδευση. Επίσης, στα πενταμελή Εποπτικά Επιστημονικά Συμβούλια (ΕΠΕΣ) των Προτύπων Πειραματικών Σχολείων, τα οποία επηρεάζουν τη σχετική διαδικασία, συμμετέχουν κάποιοι πανεπιστημιακοί που ή έχουν  μικρή συμμετοχή στα τεκταινόμενα στο συγκεκριμένο τύπο σχολείου ή δεν έχουν καμία επαγγελματική σχέση με τη σχολική εκπαίδευση.

 1. Οι διάφοροι δημοσιογράφοι του εκπαιδευτικού ρεπορτάζ μεγάλων συγκροτημάτων (“Βήμα”, “Καθημερινή”) δεν βλέπουν τις αντιδράσεις των γονέων για τα τεκταινόμενα στα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία;  Μήπως ΄΄Η;H ανταλλάσουν τη διαμόρφωση θετικού κλίματος για τις εξετάσεις/διαγωνισμό με την παροχή της πρωτιάς ειδήσεων από το Υπουργείο Παιδείας προς αυτούς; Οι απλουστευτικές και ποδοσφαιρικού τύπου λογικές του άσπρου- μαύρου, τα καλά πρότυπα που θα δημιουργηθούν ξαφνικά με τις εξετάσεις, μόνο γέλωτα προκαλούν, όταν κάποιος αναλογιστεί τη σύνθετη φύση της εκπαίδευσης.

 1. Περισσότερες από δέκα επερωτήσεις έχουν γίνει στη Βουλή για τις εξετάσεις αυτές,  από όλο σχεδόν το δημοκρατικό πολιτικό φάσμα (συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης). Επίσης, έχουν πραγματοποιηθεί  παραστάσεις σε όλη την ιεραρχία του Υπουργείου Παιδείας, διασχολικές πανελλαδικές συναντήσεις, ημερίδα, μαζικές συνελεύσεις των Συλλόγων Γονέων, γνωματεύσεις από το συνήγορο του παιδιού, κινητοποιήσεις, προσφυγές.  Δυστυχώς,  φωνή βοώντος εν τη ερήμω!!!

 1.  Οι ιθύνοντες παίρνουν το πολιτικό ρίσκο και την ευθύνη για τα μελλούμενα με αναλγησία, μονομέρεια και απολυτότητα, καθώς και με υποσχέσεις που έδωσαν δημόσια, αλλά δεν τήρησαν κάποιοι από αυτούς. Αν εκτιμούν ότι έτσι θα κερδίσουν πολιτικά, θα τους θυμίσουμε ότι αυτό αποτελεί ένα μόνο ενδεχόμενο, γιατί υπάρχουν και άλλα, με πολύ μεγάλο πολιτικό κόστος.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου